2e prijs bij de Rijksstudio Award 2015: de briljante Rijks Conserven


Tweede prijs bij de Rijksstudio Award 2015 van het Rijksmuseum. Dat is niet mis. Zeker niet als je weet dat er 892 ontwerpen werden ingediend. En dat de derde prijs niet eens werd uitgereikt. Kennelijk was het kwaliteitsverschil daarvoor te groot. Onze inzending, de Rijks Conserven, bleek dus simpelweg briljant. Al ging een meer kunstzinnig ontwerp, de Rembrandt Book Bracelet, met de eerste prijs aan de haal. Maar: dat was ‘slechts’ het resultaat van een flinke discussie, naar het schijnt. Dus eigenlijk voelt het alsof we de eerste prijs in the pocket hebben.

Die Rijksstudio Award is ook best een prestigieuze prijs. Het Rijksmuseum heeft namelijk ruim 200.000 kunstwerken in haar online database, de Rijksstudio. Daarmee mocht je jouw eigen meesterwerk creëren – het maakt daarbij niet uit wat je maakt of hoe, zolang het ontwerp gebaseerd is op een werk uit de collectie van het Rijksmuseum. Een internationale vakjury beoordeelt vervolgens de inzendingen. Leden van die jury? Onder andere Taco Dibbits, hoofd collecties van het Rijksmuseum, Tony Chambers, hoofdredacteur Wallpaper*, Mark van Iterson, Global Head Design & Concept bij Heineken en Thomas Marzano, Global Head Brand Communication Design van Philips. Ja, dat zijn flinke namen.

Het prijswinnend concept

Voor de Rijks Conserven zijn Hollandse stillevens uit de 17de eeuw gebruikt ter inspiratie. Van de afgebeelde ingrediënten zijn nieuwe recepten en conserven bedacht, waardoor je nu ook de bijzondere smaken uit de destijds nieuwe werelden kunt proeven. De naam conserven verwijst ook duidelijk naar de functie van het museum: onze kunst conserveren. Bovendien zijn ze visueel slim gepresenteerd, als nabootsingen van de gekozen stillevens, met eenzelfde palet, belichting en compositie. De beelden zijn daardoor direct herkenbaar als typische Hollandse stillevens uit de Gouden Eeuw. En wie aan die tijd en die werken denkt, denkt… Juist: aan het Rijksmuseum.

Geen enkele reden dus om hierover bescheiden te zijn. Bovendien is het concept niet eens van mij, maar van de ronduit briljante foodstylist Alexandra Schijf en de eveneens briljante ontwerper Brigitta van Langeveld. De superieure fotografie komt van foodfotograaf Simone van den Berg. Naast deze foodies was ik was slechts verantwoordelijk voor de tekst, waarbij ik ook mijn kunstwetenschappelijke bril mocht opzetten. Dat was al fijn. Ronduit geweldig is dat het concept werd beloond met die tweede prijs, ook vanwege die totaalpresentatie, afkomstig van drie knappe koppen en ik. En als bonus ben ik daardoor weer tekstueel aanwezig in een museum: de tien beste ontwerpen worden immers nu ook getoond in het Rijksmuseum. Ga dus zeker kijken. Of kijk alvast stiekem hier.

Of bekijk onze inzending. Kan natuurlijk ook.

Andere schrijfsels