Journalist op droog brood
Een paar maanden terug dook ik de illustratorenwereld in. Het verhaal ging dat illustratoren massaal onderbetaald werden, opgelicht en misbruikt door opdrachtgevers. Of dat waar is, kan je nalezen. Want voor tijdschrift rekto:verso verwerkte ik mijn onderzoeksresultaten in een uitgebreid tweeluik: De arme illustrator: feit of fictie? en De welgestelde illustrator: haalbaar of hopeloos?.
Als zo’n onderzoek gepubliceerd wordt, hoop je natuurlijk op goede reacties. Want dan weet je of je werk goed was, al had ik de tekst keurig afgestemd met de geïnterviewden. Ik ging daarom op zoek op het web naar die bevestiging. Gelukkig kan ik weer rustig slapen, want menig reactie was positief. Maar mijn oog bleef steken op een facebookgesprek naar aanleiding van het tweeluik.* Ik deel het graag:
- “De journaliste kreeg nul komma niks voor dit stuk betaald, zelfs geen onkosten. rekto:verso is een gratis blad dat draait op vrijwilligers, bovendien is de auteur van dit artikel een studente die stage loopt. Helemaal voor niks.”
- “…Een stage is natuurlijk wat anders, maar het is wel een feit, natuurlijk, dat wat men in het stuk hekelt, evengoed opgaat voor freelance journalisten en fotografen. Dat het zelfs een “gratis” stuk betreft, eigenlijk heeft dat bijna iets grappigs.”
Eigenlijk heb ik daar niets aan toe te voegen. Want het is helemaal waar. Journalisten, en inderdaad ook fotografen, lopen tegen exact dezelfde zaken aan. En dat ik, als journalist - maar in de functie van stagiair -, daar onbetaald onderzoek naar doe en over schrijf, is inderdaad ergens aan de humoristische kant.
Lachen doe ik inmiddels zeker. Want deze onbetaalde stage heeft mij wel een nieuwe betaalde opdracht opgeleverd. Nu moet je als zelfstandige sowieso tijd en geld investeren in je zaak, in de hoop dat dit in de toekomst zijn vruchten oplevert. Voor mij betekende dat in dit geval een stage doen. En die investering leverde wel al wat op. Dus ter aanvulling op mijn tweeluik: gratis kan soms best. Zolang het gaat om een investering in jezelf en niet om misbruik door anderen.
* Gevonden op de Facebookpagina van Apache.be.