top of page

Het paard in de gang

Wie een beetje de kranten leest of bordjes in supermarkten bekijkt weet: er is wat aan de hand in vleesland. Namelijk: grote oproer over stiekem gebruik van paardenvlees en plotselinge angst voor de EHEC-bacterie in rundvlees. Volgens mij zijn vooral de hamburger- en kant-en-klare-lasagna-eters het slachtoffer. Maar goed, die weten allang dat hun dieet niet bepaald gezond is. Te midden van deze vleesmisère vind ik vooral de dagen zonder vlees-actie zeer goed getimed.



Een prima initiatief, die dagen zonder vlees. Samen met BV’ers (= Bekende Vlamingen) en BN’ers (= Bekende Nederlanders) mag je 40 dagen lang de rijkdom van een vleesvrij dieet ervaren. De officiële website heeft zelfs een leuk lijstje voordelen opgesteld:

  • Je leert je eetgedrag kennen; je eet vaker vlees en vis dan je denkt

  • Het is eigenlijk best makkelijk om minder of geen vlees te eten

  • Vleesvrij eten is een culinaire ontdekkingstocht

  • Fysiek en mentaal goed uit te houden

  • Langetermijneffect is überhaupt minder vlees en vis eten



Verder bespaar je per dag zonder vlees zo’n 11m2 op je ecologische voetafdruk, 1100 liter water en 2,1 kilo broeikasgassen. Waarom dit niet in de lijst voordelen staat, blijft voor mij een vraag. Desondanks doen tot op heden 11.969 Nederlanders en Vlamingen mee aan de actie van de 24-jarige Alexia Leysen. Die score is mooi, maar niet overweldigend. Zeker nu. Want juist in deze tijden van verontwaardiging over goedkoop paardenvlees en enge bacteriën in je hamburger scoor je juist met jouw vleesvrije actie. Lijkt mij.



Daarom een tip aan Leysen en de andere aardige mensen van 40 dagen zonder vlees: speel in op die wantoestanden in de vleessector en verdubbel het aantal deelnemers. Da’s een kwestie van een bak persberichten, tweets en facebookupdates en het bijwerken van je site. Want, gezien de recente berichten, is een dieet gebaseerd op slechts rund, kip, geit, schaap en varken, zoals op de website wordt besproken, hopeloos verouderd. Stop een paard in de mix en tel uit je winst!

Andere schrijfsels
bottom of page