Spiritkillers

Onlangs vroeg een vriendin wat ik met Kerst ga doen. Mijn eerste reactie was ‘suïcidale gedachten verder ontplooien’. Niet dat ik daadwerkelijk met gedachten rondom zelfdoding rondloop. Het is gewoon mijn standaardreactie op verplicht ‘gezellige’ toestanden.


Er zijn vast meer mensen die last hebben van een hevige, bijna allergische reactie op al die warmte en gezelligheid rond Kerst. Sky Radio voorgoed afzweren is dan bij lange na niet voldoende. Wat je dan nodig hebt, is een flinke portie anti-Kerst. Gewoon. Om aan je trekken te komen. Om even adem te kunnen halen. Om je eetlust kwijt te raken. Daarom deze top 10 spiritkillers; 10 films die de gedachte aan Kerst of gezelligheid teniet doen. Kijk, walg en geniet!


10. Happiness

Grappig en gruwelijk. Zie een pedofiel een logeerpartij voor zijn zoontje organiseren, zie Philip Seymour Hoffmann ranzige telefoontjes plegen en zie een tiener lastige vragen aan zijn ouders stellen. Genoeg stof voor verbazing en afschuw. Meest treffende aan Happiness is het familiaire: ergens zit er te een grote herkenbaarheid in de personages.


9. Arlington Road

Ook Jeff Bridges kan een buzzkiller zijn. Zeker als hij Tim Robbins als explosieve buurman heeft. In Arlington Road krijgt Bridges steeds sterker het vermoeden dat Robbins weleens een terrorist kan zijn. De verdachtmakingen vanThe Dude blijven echter niet zonder gevolgen… Meesterlijk enge blikken van Joan Cusack als bonus.


8. Cigan

De Roemeense tiener Adam is zigeuner tegen wil en dank. Hij wil niets liever dan zijn dorp ontstijgen en een eerlijk leven leiden. Maar daar steken racisme en zijn medezigeuners een stokje voor. Het lijkt wel alsof Adam bij elke stap tien stappen terug wordt geslagen. Het Kerstgehalte in Cigan is dankzij de aanwezige sneeuw en struisvogels (denk: biefstuk) relatief hoog.


7. Blue Valentine

Michelle Williams maakt er een hobby van om gekwetste en gepijnigde vrouwen te spelen. Leuk zo’n specialisatie; ze wordt steeds beter. In Blue Valentine weet ze met haar geoefende, getergde blik zo de kalende (rustig maar: scheermes-werk) Ryan Gosling elke lust, liefde en mannelijkheid te ontnemen. Ofwel: soms is de liefde niet sterk genoeg.


6. Into the Wild

Niet het doorsnee coming of age-verhaal van een jongeman die op zoek gaat naar zichzelf, onderweg een aantal interessante mensen ontmoet en tot inzicht komt. Neen. Deze jongeman, briljant gespeeld door Emile Hirsch, ontmoet genoeg mensen, maar besluit toch alles op te geven om in de wildernis te wonen en te overleven. De soundtrack van Eddie Vedder maakt de eenzaamheid en strijd compleet.


5. Funny Games U.S.

Een wijze les: nodig nooit buurtjongeren thuis uit. Zeker niet als je ergens een huisje huurt en Michael Pitt één van die buurtjongens is. Eerlijkheid gebiedt mij te tikken dat ik het origineel nog niet heb gezien. Los van dat het origineel waarschijnlijk beter is dan deze Amerikaanse remake, moet benadrukt worden dat Pitt rillingen én moordneigingen oplevert. Dat zegt vast genoeg.


4. Mysterious Skin

Een gymleraar misbruikt jarenlang twee jongens. Neil, gespeeld door Joseph Gordon-Levitt, rolt als jongeman zo de prostitutie in. De ander, Brian, raakt geobsedeerd door ufo’s. Als ze elkaar na jaren weer zien, moet Neil Brians geheugen opfrissen tot in de meest bizarre, pijnlijke details.


3. Das Experiment

Voor wie denkt dat mensen in wezen goed zijn; in Das Experiment worden 20 mensen (waaronder Moritz Bleibtrue) opgesloten. De ene helft mag bewaker spelen, de andere helft mag gevangene spelen. Raad eens wat er dan gebeurt. Gebaseerd op een experiment uit 1971.


2. Requiem For A Dream

Darren Aronofsky bracht recentelijk Black Swan en The Wrestler, maar zijn echte meesterwerk is Requiem For A Dream. Hierin brengt de regisseur wanhoop, illusie en verslaving bloedverscheurend pijnlijk in beeld. Jared Leto is in deze film nog niet een irritante blaaskaak, maar een zeer overtuigende junk.


1. Irréversible

Gruwelijk verhaal rondom een Parisiënne die na een feestje bruut verkracht wordt. Als kijker word je daarbij niet gespaard; je mag van elke gruwelijke seconde ‘meegenieten’. Kijken wordt hier lijden. Eén en al respect voor de prachtige Monica Bellucci die de hoofdrol vertolkt.


Echt wanhopig? Kijk dan Pig Fucking Movie. De titel zegt genoeg.

Andere schrijfsels